Jiří Kvěš

Konec jedné éry (?)

17. 09. 2014 20:57:41
Čeští hráči v čele s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem neuspěli ve víkendovém semifinále Davisova poháru na pařížské antuce a nezkompletují tak zlatý hattrick. Vzhledem k věku obou hlavních aktérů se spekuluje o tom, jestli právě o tomto víkendu neskončila jedna slavná éra.
Česká daviscupová reprezentace
Česká daviscupová reprezentaceoficiální fb českého daviscupového týmu

I když se ani jeden z nich ještě nerozhodl, je tato úvaha na místě. Tomášovi bude příští rok 30 a k završení už tak úspěšné kariéry mu chybí zisk grandslamového titulu a nepochybně pro jeho zisk udělá vše, co bude v jeho silách včetně omezení či ukončení své přítomnosti v daviscupovém týmu, aby ušetřil čas a energii sám pro sebe.

Radkovi je 36 a letos se mu v singlu, zvlášť v poslední době, zas tak moc nedařilo a do toho se přidalo zranění. Síly ubývají a jak sám kapitán Navrátil poznamenal, je otázka, jestli se mu bude chtít jezdit na Davis Cup jenom do čtyřhry..

Všichni pevně doufáme, že oba pánové ještě v Davis Cupu neřekli poslední slovo a ještě pár zápasů odehrají, debl Berdych - Štěpánek, to je v Davis Cupu pojem a rozhodně si zaslouží důstojnější odchod ze scény, než který připravila Radkova zraněná záda.

Tahle parta dokázala hodně - 2009 finále, 2010 semifinále, 2012, 2013 titul, 2014 semifinále, to jsou vynikající výsledky. To je mimořádně silné období, na které se bude dlouho vzpomínat. A za to si výše zmínění pánové zaslouží dík. Včetně kapitána Jaroslava Navrátila. Ale čas se zastavit nedá, konec se blíží. Ale každý konec je zároveň začátkem něčeho nového.

Přejme tedy Lukáši Rosolovi, Jirkovi Veselému, Adamovi Pavláskovi a vůbec všem, kteří tu daviscupovou káru v příštích letech potáhnou dál, aby ta nová, "poberdychštěpánkovská" éra byla přinejmenším stejně úspěšná.

A teď k otazníku v nadpisu: slavná éra českého tenisu pokračuje, a to minimálně do listopadu - ještě totiž zbývá Fed Cup. A vzhledem k věku a ochotě děvčat reprezentovat si myslím, že to jenom u tohoto finále neskončí. ;-)

Autor: Jiří Kvěš | karma: 7.23 | přečteno: 357 ×
Poslední články autora