Jiří Kvěš

Další smolnej turnaj

27. 02. 2015 7:00:00
A přitom to začalo tak hezky - snadnou výhrou v prvním setu poměrem 6:3. Jenže pak přišlo něco, co by se asi nejlíp dalo popsat jako black-out. Prohrát 10 her v řadě, to by se tak kvalitní hráčce, jakou beze sporu Petra je, stávat nemělo. Ale co teď s tím..

No kdybych to věděl, tak si to snad i nechám patentovat, protože bych na tom vydělal balík. Ale bohužel, žádnou zázračnou techniku neznám. Jenom se můžu nahlas zamyslet nad tím, co mě jako fanouška zaráží. Nebudu tady hodnotit kvalitu a techniku úderů a podobné věci, to mi nepřísluší, spíš se obrátím směrem k jejímu týmu.

Co se v tomto zápase ukázalo jako klíčový moment, byla (ne)přítomnost trenéra. Zatímco Carla Suarez-Navarrová svého kouče k dispozici měla a když potřebovala, tak si ho zavolala, aby jí poradil a uklidnil - což viditelně zafungovalo, Petra tam Kotyzu neměla. Neměl ji kdo uklidnit, což jí stálo set a půl. Tedy abych jí nekřivdil, byl tam její kondiční Alex Stober, ale to zjevně nestačilo.

David Kotyza, jehož jako trenéra uznávám a na rozdíl od ostatních si nemyslím, že by Petře neměl co dát, cca před rokem a půl založil novou rodinu. Skloubit rodinný život s životem trenéra tenisové superhvězdy lze jen těžko, ostatně on sám v nedávném rozhovoru přiznal, že neví, jak dlouho to ještě bude zvládat. Je tedy zřejmě jen otázkou času, kdy se cesty Petry a Kotyzy definitivně rozejdou. Kdy to bude, to nevím a nepřísluší mi to hodnotit, je to čistě věc jich dvou, faktem ale je, že v tomhle zápase Petře trenér viditelně chyběl. A momenty, kdy trenéra nebude mít kvůli rodinným záležitostem k dispozici, ty budou časem přibývat, ne naopak..

Petra má psychologa, Michala Šafáře, a to již několik let. On je celkem uznávaným psychologem, dokonce, pokud vím, sportovní psychologii i vyučuje na vysoké škole. Potud je vše v pořádku. Co ale v pořádku rozhodně není, že ho s ní na turnajích prakticky nevidíme. Přitom když už ho tam Petra má, tak si jeho přítomnost pochvaluje, jako loni na French Open a zejména Wimbledonu. Proč s ní nejezdí častěji? Proč ho nedonutí alespoň k tomu, aby s ní objel všechny Grand Slamy, když nic jiného? Vždyť i pro něj a pro jeho práci je přeci důležité, aby přímo na místě viděl, co to s Petrou dělá a pomohl jí odbourat případný tlak dříve, než je pozdě.

Práce pro špičkového tenistu je práce na plný úvazek. Ať už jde o pozici trenéra hlavního, kondičního nebo mentálního, resp. sportovního psychologa, nedá se to dělat napůl. Ani na dálku. Práce pro špičkového tenistu je nedílně spjatá s náročným cestováním a pokud člověk toto nechce nebo nemůže podstoupit, tak zřejmě pro špičkového tenistu pracovat nemůže. Protože kdo chce pracovat pro špičkového tenistu, měl by být schopen se mu kdykoliv přizpůsobit, ne naopak.

Jsem velký Petřin fanda a budu jím po této prohře, na lámání hole nad kýmkoliv mě neužije. Ani nemám ambice jí jakkoliv radit, říkat co dělá nebo nedělá špatně. O svém týmu ať rozhoduje sama, přesto mi to nedá, abych závěrem nepoložil jednu důležitou otázku: pokud lidé v jejím týmu pro ni nejsou schopni nebo nemohou pracovat na sto procent, může ona podat stoprocentní výkon na kurtu?

Autor: Jiří Kvěš | karma: 9.79 | přečteno: 576 ×
Poslední články autora