Křišťálová Gabriela

Venku je sice jaro, ale já bych se ještě rád na chvíli vrátil k zimě, konkrétně k momentálně jednomu z nejpopulárnějších zimních sportů nejen u nás - k biatlonu.

Je fantastické, jakým způsobem se během pár let podařilo českému biatlonu vystoupat ze suterénu až mezi velmoci. Ale možná ještě fantastičtější je, že právě z Česka pocházející a Česko reprezentující je - a myslím, že teď ani moc nepřeháním - jedna z nejvýraznějších postav a osobností, kterou kdy tenhle sport poznal. Ano, mluvím o Gábině.

Historky o zapomenutých hůlkách, pozdních nebo naopak brzkých startech či úprku před ruskými policisty, podle kterých by se dala natočit slušná komedie, nebo třeba pěvecké nadání, to všechno v kombinaci se závodnickým umem a schopností vyhrát čas od času nějaký závod, takovou ji známe už dlouho a samo o sobě by to stačilo na to, aby mohla být považována za celebritu v tom nejpozitivnějším slova smyslu.

Ono je toho ale víc. Vyhrát závod světového poháru, to už zvládli mnozí vynikající biatlonisté, vyhrát celý Světový pohár, to dokázali jenom ti nejlepší z nejlepších. A jí se to letos povedlo. 4 vyhrané individuální závody, málo vídaná stabilita výkonů během celé sezony a srdce šampionky, které v celé své kráse ukázala v Chanty-Mansijsku, když musela odrážet nápor dotírající a především na předcházejícím MS ve skvělé formě závodící Marie Dorinové-Habertové, přestože byla psychicky i fyzicky vyčerpaná, to jí vyneslo tu nejcennější trofej, kterou lze v biatlonu získat. Velký Křišťálový globus pro celkovou vítězku světového poháru (+ tři malé bratříčky k tomu). 

Nemyslím, že je potřeba shazovat její vítězství v závodech v USA, potažmo hodnotu velkého glóbu proto, že tam chybělo pár děvčat ze špičky. Konkurence i tak byla silná a ty, co chyběly, chyběly ne proto, že by považovaly světový pohár za méně významnou soutěž než MS, ale proto, že usoudily, že jejich ztráta na Gábinu je tak velká a její výkony tak kvalitní, že Světový pohár letos už asi nevyhrajou, tak zkusí vybojovat alespoň medaili z MS.

Nemyslím, že je potřeba ji nebo trenéry kritizovat za to, že jezdí i "podřadné" štafety, naopak její ochota bojovat nejen sama za sebe, ale i za tým je příkladná, pozitivní a může být vzorem pro ostatní. I to je jeden z dílků do skládanky zvané mimořádná osobnost Gabriely S.

Roztomile roztržitá, usměvavá, inteligentní, krásná, vynikající závodnice a od letoška i vítězka světového poháru a hrdá majitelka celé rodiny křišťálových glóbů včetně toho velkého. To všechno (a jistě i mnohem víc) je Gabriela Soukalová. Až si skoro říkám, jestli si my věčně urejpaní a nespokojení Češi takovouhle osobnost vůbec zasloužíme.

Autor: Jiří Kvěš | pondělí 4.4.2016 22:20 | karma článku: 21,72 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Jiří Kvěš

Konec jedné éry?

18.2.2019 v 6:00 | Karma: 9,68

Jiří Kvěš

Královna bez koruny

20.7.2017 v 19:26 | Karma: 25,76

Jiří Kvěš

Návrat šampionky

7.7.2017 v 7:02 | Karma: 14,56

Jiří Kvěš

Přepadení Petry

21.12.2016 v 22:10 | Karma: 24,07