Nemožné na počkání...

...zázraky do tří dnů. Přesně taková očekávání mají někteří lidé, když některý sportovec vymění trenéra. Takhle to ale bohužel nefunguje.

Petra se letos odhodlala k zásadnímu kroku, když po sedmi letech ukončila spolupráci s Davidem Kotyzou a najala trenéra nového - bývalého skvělého deblistu Františka Čermáka. Ten sice ještě nikoho netrénoval, ale to nutně nemusí být na škodu, jako takový by měl být schopen se lépe přizpůsobit jejím potřebám na tenisovém poli.

Hned první turnaj - Stuttgart - ukázal, že by ta spolupráce vůbec nemusela být marná. Bohužel na dalších turnajích na to Petra úplně nenavázala, pro pořádek je ale třeba dodat, že od té doby nebyl turnaj, na kterém by ji nesužovaly zdravotní či jiné problémy. Nechci, aby to úplně vypadalo jako omluva, už dlouho si myslím, že by nebylo od věci, kdyby si Petra zajistila služby kvalitního fyzioterapeuta, některým, zejména svalovým, problémům by se tak možná dalo předejít. 

Právě kvůli nic moc výsledkům se hned vyrojila spousta kritiků s tím, že Čermák nebyla dobrá volba, že si měla najít jiného, kvalitnějšího trenéra. Nebo "supertrenéra" typu Martiny Navrátilové. Když Petra vysvětlovala, proč supertrenéra nechtěla - především kvůli z takové spolupráce vyplývajícímu extrémně vysokému tlaku a očekávání - spousta lidí tento argument zamítla s tím, že se jí prostě nechce makat. Jenže úplně stejně vysvětlovala důvody neúspěšné spolupráce s Navrátilovou i Agnieszka Radwaňská, kterou by ale z neochoty dřít podezříval asi málokdo. 

Já si myslím, že na nějaké hodnocení toho, jaký je Čermák trenér, je ale ještě brzy. Trénuje ji necelé dva měsíce, to není mnoho času na to, aby se změny v tréninku mohly projevit i ve výsledcích. A úplně stejně by to vypadalo, kdyby ji trénoval někdo zvučnějšího jména. Zkrátka - každá změna chce čas.

Jakkoliv není třeba pochybovat o tom, že na lepší výsledky nelze čekat do nekonečna, a nejen pro to, aby se prvotní nadšení nezměnilo na frustraci, už to, že díky této změně Petra znovu získala chuť do tenisu a do tréninku, na který, jak se nedávno vyjádřila, se i těší, to je rozhodně něco, na čem se dá stavět a je to slušný příslib. 

Petra s Františkem si dali čas do konce sezóny - respektive do konce sezóny jsou prozatím domluveni na spolupráci. Dopřejme jim ho, než začneme lámat hole. Na to je totiž taky času dost.

Autor: Jiří Kvěš | čtvrtek 16.6.2016 20:21 | karma článku: 13,53 | přečteno: 563x
  • Další články autora

Jiří Kvěš

Konec jedné éry?

18.2.2019 v 6:00 | Karma: 9,68

Jiří Kvěš

Královna bez koruny

20.7.2017 v 19:26 | Karma: 25,76

Jiří Kvěš

Návrat šampionky

7.7.2017 v 7:02 | Karma: 14,56

Jiří Kvěš

Přepadení Petry

21.12.2016 v 22:10 | Karma: 24,07