Jiří Kvěš

O konspiračních teoriích a neexistujícím lupiči

11. 03. 2017 21:29:19
Mám rád konspirační teorie. Ne proto, že bych jim snad věřil, ale protože mě velmi baví, co za šílenosti někteří dokážou vymyslet jen proto, aby nemuseli věřit oficiální verzi. Ta nejnovější se týká tenisu, resp. Petry Kvitové.

Jak asi víte, na konci loňského roku se Petra stala terčem náhodného útoku lupiče, který ji přepadl ve vlastním bytě, pořezal na levé ruce, ukradl cca 5 000,- Kč a utekl. Po incidentu zavolala Petra svému manažerovi Miroslavu Černoškovi, ten následně kontaktoval záchrannou službu a policii. Po lupiči do současnosti policie pátrá, čin byl kvalifikovaný jako vydírání a případ si převzali krajští kriminalisté.

Potud oficiální verze.

Některým ale nepřipadá dostatečně zajímavá, tak přišli s verzemi vlastními, notně dobrodružnějšími. Každá správná konspirační teorie začíná vysvětlením, proč je ta oficiální špatná. Začněme tím i my a připomeňme si pár nejčastějších námitek.

Námitka první: proč volala svému manažerovi a ne rovnou záchranku a policii? Inu, člověk, který prožije takové trauma, reaguje různě a není nic zvláštního na tom, že jako první zavolá nějaké blízké osobě, zvlášť když není v bezprostředním ohrožení života. A její manažer mezi takové lidi bezpochyby patří. Zde to celé mohlo být násobeno tím, že se toho dne měla účastnit charitativní akce, kterou právě on spoluorganizoval.

Námitka druhá: jak je možné, že pachatele doteď nechytili? Protože jim to nejspíš moc neulehčuje. Ačkoliv patrně nebude zrovna génius zločinu, jistě si uměl spočítat, že tímhle přepadením vzbudí notný mediální zájem a že po něm půjdou všichni policisté (nejen) v kraji, tak se pravděpodobně někde schovává. Což mu značně usnadnila i skutečnost, že identikit byl zveřejněný s notným zpožděním. A pokud na místě nezanechal nic, co by vyšetřovatelé mohli s čímkoliv porovnat, další bod pro něj.

Námitka třetí: způsob loupeže byl na první pohled celkem neobvyklý. Možná ano, ale neobvyklý není totéž co nemožný. Navíc je otázka, jestli byl daný průběh předem takto plánovaný nebo šlo spíš o improvizaci poté, co zjistil, že se nedozvonil do bytu důchodce, ale mladé holky, navíc známé tenistky, takže by s klasickými báchorkami neuspěl a proto volil silové řešení. Tomu by nasvědčoval fakt, že pár dní před tím se v Prostějově případ s podobným průběhem stal.

Tak, teď když jsme se vypořádali s několika nejčastějšími námitkami, dojde na tu zábavnější část - na alternativní teorie. Všechny mají společnou jednu věc - vyžadují pro konspirační teorie tak typické spiknutí několika desítek lidí, v našem případě minimálně lékařů, policie, likvidátorů pojišťovny a dalších lidí z bezprostředního okolí Petry.

"Ve skutečnosti se Kvitová pořezala sama vlastní nešikovností."
Jak je či není manuálně zručná nevím, já sám ale moc nejsem a tak jsem se při práci v kuchyni i jinde poranil různými nástroji a způsoby. Žádný z nich se ale ani náznakem nepřibližoval charakteru zranění, které utrpěla Petra, tj. přeťatým šlachám a nervům čepeli sevřenou v ruce. Nůž totiž nikdo za normální situace za čepel nedrží a už vůbec při tom nevyvine sílu, kterou by přeťal šlachy a nervy.

"Šlo o pojistný podvod."
Tahle teorie odporuje sama sobě. Na jednu stranu předpokládá, že je Petra v takové finanční tísni, že to musí řešit sebezmrzačením, na druhou stranu předpokládá, že má dostatek financí na to, aby uplatila likvidátory pojišťovny, policii, lékařský personál ve Vysokém nad Jizerou a na rehabilitaci na Kanárských ostrovech. Na to všechno by jí vyplacená pojistka asi nestačila.

"Potřebovala výmluvu pro to, aby si dala chvíli od tenisu pauzu."
Pokud by skutečně potřebovala nějakou takovou záminku, šlo by vymyslet bezpočet méně brutálních možností, u kterých by navíc neriskovala v případě provalení ostudu a kriminál (viz předchozí odstavec). Kromě toho, že na konci loňské sezony nevypadala jako někdo, kdo je psychicky na dně, už předloni, kdy měla problémy s mononukleózou, ukázala, že výmluvy hledat nepotřebuje.

"Nešlo o náhodný, ale o cílený útok."
Tahle teorie zní celkem věrohodně, následný průběh událostí ji ale prakticky vylučuje - pachatel dosud chycen nebyl a je nabíledni, že by se v takovém případě nepohybovala bez ochranky, ať už policejní či jiné, pokud by rovnou nebyla "uklizena" na nějaké bezpečnější místo.

Můžeme nad tím vším mávnout rukou s tím, že o nic nejde, že ty teorie jsou tak bizarní, že je stejně nikdo nemůže vzít vážně a myslí je leda v žertu. To samé se ale dá říct o teorii o zfalšovaném přistání na Měsíci a přesto jí tolik lidí věří.

Autor: Jiří Kvěš | karma: 20.90 | přečteno: 1906 ×
Poslední články autora